04.01.08

Totuus Pekka Siitoimesta

Väittely edesmenneestä Pekka Siitoinista käy taas kiivaana. Asiasta enemmänkin kuin ainakin suurin osa Siitoinin aatteen vastustajista tietävänä voin kertoa muutaman faktan.

Pekka Siitoin oli aidosti merkittävä mies varsinkin 1970-luvulla. Hänen toimintansa oli täysin sen ajanhengen vastaista. Taistolaisuuden aikana Siitoin toimi avoimen neuvostovastaisesti ja piti isänmaan lippua kunniassa. Toiminta huomattiin Neuvostoliitossakin.

Siitoin toimi varmasti Suomen hyväksi. Vaikka häntä ei koskaan valittu edes eduskuntaan, niin hän oli silti periaatteessa aktiivinen poliittinen toimija. Siitoinin vaikutuskeinot olivat enemmän suora toiminta ja ns. kansalaisaktivismi kuin parlamentaarinen vaikuttaminen.

Siitoinin työtä valtakunnanjohtajan on haukuttu toisinaan pelleilyksi. Siltä se ehkä saattoi ulospäin näyttääkin, varsinkin kun Siitoinilla oli luontaisena "show-miehenä" taipumus vetää juttu välillä niin sanotusti överiksi. Mutta kuitenkin puolueensa harjoitti myös täysin vakavastiotettavaa ja ehkä jopa vallankumoukseen tähtäävä työtä.

Pekka Siitoin oli aikanaan merkittävä mies ja tavallaan suuri suomalainen. Hänellä olisi varmasti ollut annettavaa maallemme enemmänkin, mutta aika loppui kesken. Paremmin toimintaansa kohdentamallakin tulos olisi ollut varmasti parempi.

Kommentaare ei ole: